Trvanlivosť esenciálnych olejov
- Správne skladovanie a používanie esenciálnych olejov môže viesť k značným rozdielom v ich trvanlivosti
- Esenciálne oleje vydržia dlhšie, ak sú skladované pri teplote 1 až 4°C
- Oleje majte uskladnené na tmavom, chladom mieste ako napríklad v chladničke a po použití dobre uzavrite
- Esenciálne oleje časom oxidujú. Oxidáciu urýchľujú faktory ako TEPLO, SVETLO alebo ak nie sú dostatočne UZAVRETÉ
- Zoxidované esenciálne oleje zvyšujú riziko podráždenia a alergickej reakcie, ktoré vedia byť veľmi nepríjemné a môžu trvať aj niekoľko dní
- Najnáchylnejšie esenciálne oleje na oxidáciu sú napríklad citrusy, čajovník, medovka
- Zoxidované oleje je náročné rozoznať, pri niektorých druhoch (najmä citrusoch) je prvým javom zoslabnutie intenzity vône. V niektorých prípadoch môžete vidieť jemné zakalenie vo fľaštičke, ktoré súvisí s faktom, že sa do olejčeka dostala vlhkosť. To je zväčša aj sprievodný jav oxidácie olejčeka. Zachrániť aspoň časť oleja môžete tak, že necháte zakalenie usadiť sa na dne a pipetkou vyberiete z vrchnej časti nezakalený olejček
- Predĺžiť trvanlivosť olejčeka môžete pridaním antioxidantov, ktoré na pár mesiacov spomalia oxidáciu olejov. Po pár mesiacoch však proces oxidácie znovu nastúpi s podobným priebehom ako bez pridania antioxidantov
V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na info@inevita.sk.