Myrta / Myrtle

  • Promo akcia
  • Bežná cena €7,00


Balenie: 10 ml tmavá sklenená fľaštička s kvapátkom

História a základné informácie

Červená myrta bola už dávno považovaná za posvätnú rastlinu v starovekej Perzii a Grécku. Je niekoľkokrát spomenutá v hebrejskom písme ako symbol lásky a pokoja. Bola používaná terapeuticky v starovekom Grécku na infekcie pľúc a močového mechúra a v severnej Afrike na respiračné problémy. Červená myrta je stálezelený malý strom so štíhlymi vetvami, malými špicatými listami, voňavými bielo-ružovými kvetmi a s tmavo modrými až čiernymi jedlými bobuľami. Červená myrta pochádza zo severnej Afriky, ale v súčasnosti rastie po celom Stredozemí  a pestuje sa v záhradách v celej Európe. Listy sa spracúvajú parnou destiláciou, aby sa uvoľnil olej, ktorý má hnedú až červenú farbu a nízku viskozitu. Vôňa je čistá, svieža, ľahko kvetinová a bylinná. Obsahuje vysoké množstvo esterov, monoterpénov a oxidov. Oleje, ktoré sa dobre miešajú s červenou myrtou, sú klinček, zázvor, levanduľa a rozmarín.

 

Použitie

Červená myrta podporuje lásku a pokoj. Vôňa je pretrvávajúca a upokojujúca, najmä v časoch núdze alebo ochorenia. Antiseptické vlastnosti dodávajú podporu pri respiračných problémoch ako je bronchitída a chronický kašeľ. Sedatívne vlastnosti upokojujú nervový systém aj vo vypätých časoch. Pri starostlivosti o pokožku sa myrta pridáva do pleťovej kozmetiky na lokálne použitie. Používa sa na pomoc pri problémoch so štítnou zľazou, najmä cez aromaterapiu alebo lokálnou aplikáciou na krk. Doprajte si aromatický kúpeľ s červenou myrtou na liečbu infekcie močových ciest alebo močového mechúra, poprípade hemoroidov. Návod na riedenie pre lokálnu aplikáciu je pätnásť kvapiek na lyžicu a ak je vaša pokožka citlivá, zrieďte ju až na 1 percento (päť kvapiek na lyžicu). Skladujte ju mimo homeopatických liekov, pretože môže znižovať ich účinky. Nepoužívajte u detí alebo detí mladších ako 5 rokov.

Kvalita

Kvalitatívne vlastnosti nášho esenciálneho oleja na základe CoA (Certificate of Analysis):

Botanické meno Myrtus Communis
Kvalita 100% prírodný, ničím neriedený a s ničím nezmiešaný esenciálny olej (silica). Neobsahuje žiadne pridané zložky ani nosné oleje.
Metóda extrakcie Destilácia parou
Krajina pôvodu India
Minimálna doba trvanlivosti 2 roky
Časť rastliny použitá na výrobu oleja Listy a vetvičky
Farba pri 22 °C Zeleno-žltá farba
Vôňa Vôňa živice
Špecifická gravitácia pri 22 °C (norma) 0.890 - 0.915
Špecifická gravitácia pri 22 °C (silica) 0.903
Refrakčný index pri 22 °C (norma) 1.460 - 1.470
Refrakčný index pri 22 °C (silica) 1.469
Optická rotácia pri 22 °C (norma) +10 to +30
Optická rotácia pri 22 °C (silica) +23
Rozpustnosť Rozpustný v alkohole, nerozpustný vo vode
Hlavné zložky

1,8-Cineole 32.2

Myrtenyl Acetate 17.50

Toxikologické informácie Žiadne stopy po E.col, S.typhii, Saureus alebo alfatoxínov (B1,B2,G1,G2)

 


 

Skladovanie

Skladujte na tmavom a chladnom mieste, odporúčame v chladničke. Na slnku oleje rýchlo oxidujú a minimálne strácajú svoje blahodárne účinky. Výsledkom oxidácie môže byť v istých prípadoch aj tvorba zdraviu škodlivých látok. Preto čerstvosť a správne skladovanie je alfou a omegou správneho používania esenciálnych olejov.

Zlaté pravidlá bezpečného používania esenciálnych olejov

  1. Neužívajte vnútorneAj keď môže byť esenciálny olej/silica označený ako Výživový doplnok, nezaručuje to bezpečnosť pri vnútornom použití. Keďže ide o 100% oleje, sú plne koncentrované a mali by byť používané len na základe odporúčania a pod dohľadom lekára. Navyše len veľmi malá časť esenciálnych olejov dostupných na trhu je vhodná na vnútorné použitie

  2. Uchovávajte pred deťmi

    Toto odporúčanie platí aj pre akékoľvek vystavenie účinkom esenciálneho oleja, či už ide o aromaterapiu alebo iné použitie. V žiadnom prípade neodporúčame použitie esenciálnych olejov pri deťoch do 6 rokov. Aj aromaterapiu odporúčame vykonávať v inej, dobre vetrateľnej miestnosti, kde sa nenachádza dieťa

  3. Miesto aplikácie

    V každom prípade sa vyhnite aplikácii na citlivé miesta na tele, ako sú napríklad oči, aplikácia do uší a podobne. V prípade takejto aplikácie môže prísť k nežiadúcim reakciám až alergiám. Pri nežiadúcich učinkoch odporúčame výplach čistou vodou a okamžité vyhľadanie odbornej lekárskej starostlivosti

  4. Aplikácia na kožu

    V prípade, že chcete olej aplikovať priamo na kožu, zmiešajte ho s nosnými olejmi ako jojobový olej alebo argánový olej pre lepšiu vstrebateľnosť a zabráneniu možným vedľajším účinkom. Zlaté pravidlo je, aby koncentrácia esenciálneho oleja v nosnom oleji nebola vyššia ako 1,5%

  5. Tehotenstvo

    Nepoužívajte esenciálne oleje v prípade, že ste tehotná a/alebo dojčíte

  6. Lieky a iné zdravotné problémy

    Obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v prípade, ak užívate lieky alebo máte iné zdravotné problémy, aby ste predišli možným nežiadúcim interakciám